Recepten met wortel
Wortelgroentesalade met spinazie, wortel en pastinaak
Verwarm de oven voor op 220°.
Was de wortels en de pastinaak grondig en snijd ze in schuine plakjes van een halve centimeter.
Als je ze goed proper krijgt, hoef je de groenten niet te schillen.
Leg de plakjes in een ovenschaal en meng met 2 theelepels paprikapoeder, 2 theelepels grof zout en een ruime scheut olijfolie.
Zet dit 40 minuten in de oven en schep na 20 minuten alles eens goed om.Na 40 minuten meng je de groenten met 1 eetlepel honing en een handje grof gehakte walnoten.
Zet dit nog 5 minuten in de oven.Maak intussen een dressing door 2 theelepels rodewijnazijn met 1 eetlepel olijfolie te mengen en af te kruiden met peper en zout.
Laat de groenten eerst 5 minuten uit de oven afkoelen. Was ondertussen de spinazie.Meng de spinazie onder groenten en serveer als een maaltijdsalade.
Werk eventueel af met wat blauwe kaas.
Snelle lente-wok
Maak eerst de woksaus: breng in een klein steelpannetje of potje een ruime bodem sojasaus aan de kook met een scheut sesamolie, twee grof gesneden teentjes look (of twee bollen verse look) en een fijn gesneden gedroogde chili of een theelepel sambal.
Als de saus een paar minuten gekookt heeft haal je ze van het vuur en mix je ze fijn.
Voeg nog wat citroensap of rijstazijn toe en zet aan de kant.Zet vervolgens een wokpan op een laag vuur zodat deze gelijkmatig warm kan worden.
Snijd dan eerst alle groenten zodat het wokken snel kan gaan.
Snijd de bloemkool in kleine roosjes en verwijder het loof van de worteltjes en snijd ze overlangs in vieren. Snijd de worteltjes en de uiteinden van de lente-uitjes tot ze nog 10-15 cm lang zijn en snijd ze overlangs in twee. Gebruik de uiteinden van de lente-ui om de wok straks af te werken, het loof van de worteltjes en de rest van de bloemkool kan je gebruiken voor een gemixte groene groentensoep.
Zet het vuur onder de wokpan helemaal open en giet er een goede scheut neutrale olie in, voeg onmiddellijk de groenten toe zodat de olie niet verbrand.
Blijf regelmatig roeren zodat de groenten niet verbranden tot ze bijna gaar zijn.
Ga ondertussen ook een paar keer met een groot keukenmes door de bladmosterd.Als de groenten bijna gaar zijn voeg je de woksaus toe en bak je de saus even mee.
Voeg ook de bladmosterd toe en laat het geheel nog 1 minuutje bakken in de pan.Werk af met de fijn gesneden uiteinden van de lente-uitjes en wat koriander.
Tip: zorg ervoor dat je niet te veel saus toevoegt, het geheel mag niet beginnen koken in de saus. Eventuele overschot kan je nog gebruiken om de wok af te werken of als dressing voor een Oosterse salade.
Lauwe salade van warmoes en worteltjes
Snijd 2 of 3 jonge uitjes in halve maantjes (houd het loof aan de kant om straks het gerecht af te werken) en versnipper 3 teentjes look.
Stoof de ui en de look aan in een diepe, grote pan op en zacht vuurtje in wat olijfolie.Snijd ondertussen het loof van de worteltjes, borstel de worteltjes proper (je moet ze niet schillen) en snijd ze overlangs in twee en nadien in grove stukken.
Stoof ze mee aan met de uitjes en de look.Snijd de warmoes in reepjes en probeer de stengels en de bladeren apart te houden.
Stoof de gesneden stengels aan met de rest van de groenten.Kruid ondertussen de groenten met wat grof zout, paprikapoeder, komijnzaad (je mag zeker genoeg gebruiken) en voeg eventueel 2 eetlepels rozijnen toe.
Wanneer de worteltjes en de stelen bijna gaar zijn, voeg je ook het blad van de warmoes toe en laat dit kort mee stoven, het blad moet niet volledig slinken.
Geef de groenten nog wat extra smaak door 3 eetlepels (balsamico-)azijn of citroensap toe te voegen.Zet het vuur uit en laat de groenten een beetje afkoelen.
Werk het gerecht af met het fijngesneden loof van de uitjes en wat verse kruiden (koriander, peterselie, basilicum, munt,…)
Deze salade is een lekker bijgerechtje maar je kan er ook een volwaardige maaltijd van maken door er gekookte kikkererwten of orzo onder te mengen.
Taart met wortel en pastinaak
Gebruik voor dit recept een rol bladerdeeg, kruimeldeeg of maak je eigen deeg.
Meng hiervoor eerst met een vork 60ml water met 60ml olijfolie.
Doe 225 gram bloem en een halve theelepel zout in een grote kom en meng hier geleidelijk aan de olie en het water onder.
Kneed goed tot je een stevig deeg hebt.
Leg het dan een uur in de koelkast voor je het begint te bewerken.Verwarm de oven voor op 200°C.
Bedek een grote bakplaat met een vel bakpapier en leg hierop je deeg.
Als je je deeg zelf gemaakt hebt, rol je het best eerst uit met een deegrol op een met bloem bestoven werkplank tot het een halve centimeter dik is.Bestrijk het deeg met twee eetlepels mosterd (naar smaak kan je meer of minder gebruiken).
Je hoeft de wortels en pastinaken niet te schillen dus was ze goed zodat er geen zand meer aan zit.
Snijd de bovenkant en onderkant weg.
Snijd ze vervolgens in de lengte in twee, grotere exemplaren snijd je in 4 of 6 stukken zodat ze allemaal even groot zijn.Meng de groenten met 2 eetlepels olijfolie, een theelepel zout en een flinke snuif houtige kruiden zoals tijm of rozemarijn.
Verdeel ze mooi over het deeg en zet het geheel 30 minuten in de oven.Serveer met een frisse salade!
Wil je een iets rijkelijkere versie? Leg op de mosterd fijne plakjes brie en leg hierop de groenten.
Gesmoorde venkel-wortelschotel
Wortel en venkel zijn altijd een goede combinatie. Het zoete van de worteltjes gaat perfect samen met de frisse anijssmaak van venkel. Rauw, in zeer fijne reepjes, als salade, in de soep of samen in de oven.
Verwarm de oven voor op 160°C.
Snijd de worteltjes van het loof en spoel ze kort schoon onder stromend water.
Snijd grotere wortels dwars in twee tot ze ongeveer allemaal dezelfde dikte hebben.Snijd het loof van de venkel en snijd de venkel in twee. Verwijder het harde middenstuk.
Snijd de venkel in plakjes van ongeveer 1 cm.Pel en plet een viertal tenen look, of snijd 4 stengels verse look in grove stukken.
Doe de groenten samen in ovenschaal waar ze mooi inpassen.
Ze mogen niet teveel op elkaar liggen maar ook zeker niet te ver van elkaar.
Meng met een goede scheut olijfolie, peper, zout en wat houtige kruiden zoals tijm, rozemarijn en/of oregano. Je kan ook extra smaakmakers zoals steranijs, kruidnagel of zeste van citroen toevoegen.Voeg water of bouillon toe tot de groentjes in een bodempje vocht van 1cm liggen.
Dek de ovenschaal af met een (bijna) passend deksel en zet 45min in de oven.Werk de groentjes af met het fijngesnipperd loof van de venkel en wat lente-ui.
Combineer met een stukje witte vis of een kruidige couscous-salade.