Recepten met stengellook

Chimichurri met verse look, dille en oregano

 Chimichurri is een Zuid-Amerikaanse salsa of marinade op basis van verse groene kruiden en look. Je kan oneindig variëren met de kruiden die je gebruikt en zo kan je elke week een andere versie op tafel zetten, afhankelijk van het seizoen.
Chimichurri wordt vooral gebruikt bij geroosterde groenten of vlees, maar kan eigenlijk bij elk gerecht of tussen elke boterham als frisse smaakmaker gebruikt worden.

Gebruik de verse look naar eigen smaak voor de salsa. Verse look is minder scherp dan gedroogde dus je hoeft niet te zuinig te zijn. Begin voor deze chimichurri met 3 stengels. Extra look toevoegen kan later altijd nog, er terug uithalen is meer gepruts.

  • Verwijder de bovenste groene toppen en de wortels van de look. Snijd overlangs in 4 en snipper heel fijn.

  • Doe de look in een grote mengkom.

  • Rits de blaadjes oregano van de takjes, snijd ze fijn en doe ze bij de look.

  • Snipper de bussel dille fijn en doe ze bij de look en de oregano.

  • Meng de look en de kruiden met een flinke scheut olijfolie, zout en een scheut balsamico of rode wijn azijn.

  • Als je een pittige chimichurri wil, kan je ook nog een fijn gesneden gedroogde peper toevoegen.

  • Voeg voldoende olijfolie toe tot je een lopende salsa krijgt.

  • Voeg naar eigen smaak nog extra zout of azijn toe.