Recepten met prei
Gebakken zomerprei met bietenraita
Raita is een bijgerecht uit de Indische keuken waarbij groenten gemengd worden met yoghurt en zo een frisse toets toevoegen aan een maaltijd. Raita wordt vaak gemaakt met rauwe komkommer maar het kan ook perfect met gekookte rode biet.
Om de raita te maken, kook je eerst de rode bieten in de schil. Zorg ervoor dat je de bieten helemaal gaar kookt, dit duurt 45 minuten tot 1 uur.
Als de bieten gaar zijn, laat je ze even afkoelen en verwijder je vervolgens de schil.
Rasp de bieten boven een grote kom en laat ze verder afkoelen.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een kleine pan en bak hierin een eetlepel komijnzaadjes
(als je deze niet hebt, kan dit ook met mosterdzaadjes of venkelzaadjes).
Bak de zaadjes tot je ze begint te ruiken maar zorg ervoor dat ze niet verbranden.Als de bietjes helemaal afgekoeld zijn, meng je ze met enkele eetlepels yoghurt tot je een smeuïge massa krijgt. Voeg nadien de gebakken zaadjes toe en kruid af met peper en zout.
Meng er eventueel wat verse kruiden onder (peterselie, dille, koriander, …).
Zet de raita even aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.Verwijder het bovenste groen van de prei (bewaar eventueel in de diepvries voor een groentebouillon) en snijd hem overlangs in twee. Spoel de prei goed zodat al het zand verwijderd is.
Verhit een grote pan op het vuur en bak de prei in een scheut olijfolie. Kruid de prei met een flinke snuif Indische specerijen zoals garam masala en een gesnipperd teentje look.
Roer niet te veel in de pan zodat de prei mooi samen blijft.
Als de prei begint te kleuren zet je het vuur lager en voeg je een scheut water toe.
Op deze manier kan de prei rustig garen zonder dat hij aanbakt.
Laat de prei sudderen tot hij helemaal gaar is, als het water te snel verdampt, kan je nog een scheut toevoegen. Zorg ervoor dat het water helemaal verdampt zodat de prei op het einde nog even kan bakken en kruid af met peper en zout.Serveer met een stuk brood (eventueel Indisch brood zoals naan of chapati) of krokant gebakken aardappelen én de bietenraita.
Tip: Overschot van de bietenraita? Bewaar in de koelkast en gebruik als broodbeleg of bijgerecht bij een volgende maaltijd.
Zoetzure prei met radicchio
Gestoofde prei, maar dan net iets anders.
Snijd het groene deel van de prei fijn en het witte deel in ringen van ongeveer 2 cm breed.
Doe alles in een vergiet en spoel onder stromend water om al het zand te verwijderen.Pel 3 teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.
Verwarm een grote pan op een matig vuur en verwarm een goede scheut olijfolie.
Stoof de prei en de look aan en kruid een eerste keer met peper en zout.Voeg na een vijftal minuten een eetlepel honing toe en bak nog 5 minuten.
Blus de pan met een scheut water tot de prei half onder staat.
Zet een deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 30 minuten garen. Roer af en toe.Snijd de radicchio ondertussen in kwarten, verwijder de harde kern en snipper in fijne reepjes.
Haal na 30 minuten het deksel van de pan, zet het vuur iets hoger en laat het vocht verdampen.
Als het water bijna volledig verdampt is, voeg de je de radicchio toe en laat deze nog even mee bakken.Knijp een citroen uit boven de pan en roer alles nog eens goed door, kruid af met peper en zout.
Serveer met (pastinaak)puree en een spiegeleitje of een stukje gebakken vis.
Zomerstoemp met aardappel, prei, kervel en spinazie
Kook de aardappelen tot ze net gaar zijn.
Was de prei grondig en snijd in ringetjes.
Stoof de prei met een teentje look aan op een zacht vuur tot de prei gaar is.
Eventueel kan je een beetje witte wijn toevoegen en dit tijdens het stoven laten verdampen.
Als de prei gaar is, voeg je de aardappelen toe.
Prak de aardappelen met een houten lepel onder de prei tot je een smeuïg geheel krijgt.
Je kan hiervoor ook een scheutje (plantaardige) melk of boter/olie toevoegen.Voeg nadien de (gewassen) spinazie en kervel toe en meng onder de stoemp.
Kruid af met peper en zout.Serveer met een stukje vlees, vis of een gepocheerd eitje.