Recepten met doperwten

Gesmoorde sla met doperwten en tuinbonen

  • Dop eerst de erwten en de tuinbonen.

  • Zet een grote (gietijzeren) pan of pot op een middelmatig vuur en verwarm hierin en goede scheut olijfolie of een schep boter.
    Snijd de jonge uitjes in vier en versnijd ook het onderste deel van het loof.
    Stoof de uitjes aan met 2 teentjes gesnipperde look en een snuifje zout.
    Rits ondertussen de blaadjes van het bonenkruid van de houterige takjes, jonge (groene takjes) kan je mee versnijden.

  • Voeg het bonenkruid toe aan de pan. Voeg ook de gedopte erwten en tuinbonen toe en laat mee stoven. Snijd ondertussen de kropsla in grove stukken en laat deze ook kort mee stoven.

  • Blus het geheel met ongeveer 180ml bouillon. Laat het geheel rustig sudderen tot de bonen gaar zijn.

  • Breng op smaak met een beetje citroensap of azijn en wat peper en zout.

  • Werk het gerecht af met fijngesneden loof van de ajuintjes, winterkers of versnipperde verse kruiden zoals bieslook, dragon, peterselie, munt,…

Geroosterde bieten met verse doperwten/kapucijners

Gebruik je de doperwten/kapucijners in je pakket voor de klassieke ‘erwtjes en peekes’ dan nemen we je dat zeker niet kwalijk. Wil je eens iets anders doen met verse doperwten, dan kan je aan de slag met dit recept. Of vervang de verse doperwten in dit recept door gekookte linzen.

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

  • Schil de bieten en snijd ze in blokjes of partjes van 2 tot 3 cm.

  • Pel 4 kleinere (verse) uien en snijd ze in even grote partjes. 

  • Verdeel de ui en de bieten in een ovenschaal, besprenkel met 3-4 eetlepels olijfolie en kruid met peper, zout en eventueel wat karwij-, venkel- of komijnzaad.
    Meng alles goed onder elkaar en plaats 50 tot 60 minuten in de oven.

  • Dop ondertussen de erwten en kook ze in een 5-tal minuten gaar. Giet ze af en zet ze aan de kant.

  • Rooster wat fijngehakte noten kort in een pan op het vuur.

  • Maak nadien de dressing in een grote mengschaal. Klop hiervoor een theelepel mosterd, 3 eetlepels wijn- of balsamicoazijn, een theelepel honing en 3 eetlepels olijfolie goed door elkaar.
    Kruid af met peper en zout.

  • Als de bieten uit de oven komen, laat je ze 10 minuten afkoelen en meng je ze met de dressing, de geroosterde noten en de gekookte erwten. Werk af met wat fijngesneden verse kruiden.

  • Serveer als lichte lunch met wat mesclun-sla, met geroosterde patatjes als maaltijd of als bijgerechtje.

Salade met doperwten en peultjes

Profiteer van het peulen- en erwtenseizoen door deze originele salade op tafel te zetten.
Later in de zomer kan je de peulen vervangen door verse boontjes. De erwtjes komen dan uit de diepvries of worden vervangen door geroosterde paprika of kerstomaatjes.

  • Zet een ruime pot water met een goede snuif zout op het vuur en breng aan de kook.


  • Breek de topjes van de peultjes en dop de erwten. Reken als bijgerecht voor 4 personen ongeveer 400 gram peultjes en 500 verse erwten.


  • Kook de peultjes in ongeveer 5 minuten gaar en voeg na 3 minuten ook de erwten toe.


  • Giet af en spoel onder koud water zodat ze niet verder garen en zet aan de kant.
Maak vervolgens de dressing.


  • Snipper 1 bol verse look en bak dit op een hoog vuur aan in een goede scheut olijfolie.


  • Voeg een theelepel kappers toe en vervolgens een theelepel koriander- en komijnzaad.


  • Zet het vuur uit wanneer de knoflook begint te kleuren en laat de dressing even afkoelen.

  • Meng onder de peulen en erwten en kruid af met peper en zout.

  • Snipper verse dragon of basilicum en meng onder de salade.


  • Sprenkel er wat citroensap over en werk af met wat verbrokkelde feta.