Recepten met Chinese kool
Geroosterde Chinese kool met posteleinpesto
Mix 80ml appelazijn, 2 eetlepels honing, 2 eetlepels (selderij)zout, 1 theelepel kurkumapoeder en wat versgemalen peper tot het zout opgelost is. Roer er nadien 3 eetlepels olijfolie onder.
Snijd de Chinese kool in 2 of 4 stukken en besmeer de stukken met de dressing.
Laat dit 1-2u marineren.Bak de koolstukken nadien 40 minuten in een oven van 200°C tot een mes er vlotjes door gaat.
Terwijl de kool in de oven zit, kan je de posteleinpesto maken.
Mix hiervoor een bussel postelein, 2 teentjes look, 2 eetlepels geroosterde pitten (pijnboom, pompoen, zonnebloem,…) met een goede scheut olijfolie tot je een smeuïge pesto krijgt.
Kruid af met peper en zout en eventueel wat citroensap.Serveer de geroosterde kool met de pesto en een stukje brood als lichte maaltijd.
Je kan de kool ook serveren met traag gestoofde snijbiet en venkel of een frisse salade.
Kimchi van Chinese kool
Kimchi is de Koreaanse versie van gefermenteerde witte kool (of zuurkool) en wordt meestal gemaakt met Chinese kool. 
Door fermentatie kunnen we tot ver in de winter blijven genieten van de voedzaamheid van verse groenten recht van’t veld.
In Korea wordt al eeuwen kimchi gemaakt en heeft elke familie z’n eigen recept. 
Hieronder staat onze eenvoudige basisversie van kimchi.
Snijd de onderkant van de Chinese kool zodat alle stelen los zitten. Snijd ook de bovenste 5 cm weg.
Deze koolresten gebruiken we niet voor de kimchi maar kan je zeker nog gebruiken voor een verse groentebouillon.Snijd de kool in reepjes van 1 cm, spoel ze onder de kraan en doe ze in een grote mengkom.
Snijd 3 tenen look, 3 cm gember en 3 chilipepers (naar eigen smaak) fijn en meng ze onder de kool.
Weeg alle groenten en voeg 2% van het totale gewicht zout toe (2 gram zout/100gram groenten).
Meng het zout goed met de groenten en knijp er een aantal keer in zodat ze al hun vocht lossen.Laat de groenten even rusten zodat al het vocht vrijkomt. Na 2 uur doe je het koolmengsel in een glazen pot.
Duw een paar keer goed op het mengsel zodat er niet te veel lucht tussen zit.
Overgiet met het overige vocht tot de groenten onder staan.
Je kan de kimchi vers eten maar je kan hem ook een paar dagen laten fermenteren, zorg er dan voor dat het gas kan ontsnappen uit de pot en dat de kool onder het vocht blijft. Proef elke dag en als je hem goed vindt van smaak zet je hem in de koelkast, hierdoor stopt de fermentatie en is de kimchi nog maanden houdbaar.
Eet de kimchi bij alles waar je hem lekker bij vindt!