Recepten met bieten
Gebakken zomerprei met bietenraita
Raita is een bijgerecht uit de Indische keuken waarbij groenten gemengd worden met yoghurt en zo een frisse toets toevoegen aan een maaltijd. Raita wordt vaak gemaakt met rauwe komkommer maar het kan ook perfect met gekookte rode biet.
Om de raita te maken, kook je eerst de rode bieten in de schil. Zorg ervoor dat je de bieten helemaal gaar kookt, dit duurt 45 minuten tot 1 uur.
Als de bieten gaar zijn, laat je ze even afkoelen en verwijder je vervolgens de schil.
Rasp de bieten boven een grote kom en laat ze verder afkoelen.
Verhit ondertussen een scheutje olijfolie in een kleine pan en bak hierin een eetlepel komijnzaadjes
(als je deze niet hebt, kan dit ook met mosterdzaadjes of venkelzaadjes).
Bak de zaadjes tot je ze begint te ruiken maar zorg ervoor dat ze niet verbranden.Als de bietjes helemaal afgekoeld zijn, meng je ze met enkele eetlepels yoghurt tot je een smeuïge massa krijgt. Voeg nadien de gebakken zaadjes toe en kruid af met peper en zout.
Meng er eventueel wat verse kruiden onder (peterselie, dille, koriander, …).
Zet de raita even aan de kant zodat de smaken goed kunnen intrekken.Verwijder het bovenste groen van de prei (bewaar eventueel in de diepvries voor een groentebouillon) en snijd hem overlangs in twee. Spoel de prei goed zodat al het zand verwijderd is.
Verhit een grote pan op het vuur en bak de prei in een scheut olijfolie. Kruid de prei met een flinke snuif Indische specerijen zoals garam masala en een gesnipperd teentje look.
Roer niet te veel in de pan zodat de prei mooi samen blijft.
Als de prei begint te kleuren zet je het vuur lager en voeg je een scheut water toe.
Op deze manier kan de prei rustig garen zonder dat hij aanbakt.
Laat de prei sudderen tot hij helemaal gaar is, als het water te snel verdampt, kan je nog een scheut toevoegen. Zorg ervoor dat het water helemaal verdampt zodat de prei op het einde nog even kan bakken en kruid af met peper en zout.Serveer met een stuk brood (eventueel Indisch brood zoals naan of chapati) of krokant gebakken aardappelen én de bietenraita.
Tip: Overschot van de bietenraita? Bewaar in de koelkast en gebruik als broodbeleg of bijgerecht bij een volgende maaltijd.
Puree met rode biet en winterkers
Zet een ruime pot water op het vuur om de aardappelen en de bietjes in te koken.
Schil eerst de bietjes (gooi het loof niet weg), snijd ze in kleine blokjes en doe ze in het kokend water.
Schil daarna ongeveer 500 gram aardappelen, snijd ze in grove stukken en kook ze mee met de bietjes gaar. Als je ‘nieuwe’ patatjes gebruikt, hoef je ze niet te schillen.Snijd ondertussen het loof in fijne reepjes en stoof het op een zacht vuurtje aan met een teen look,
een gesnipperd uitje en wat peper en zout.
Was de winterkers en droog hem snel in een slazwierder.
Als de aardappelen en bietjes gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze tot een puree.
De bietjes moeten niet helemaal gepureerd zijn maar mogen nog blokjes zijn.
Je kan de puree iets smeuïger maker door boter, melk, yoghurt of olie toe te voegen.Voeg het gestoofde loof en de winterkers toe aan de puree, laat de winterkers even mee garen.
Kruid de puree af met peper en zout.
Ook verschillende andere verse kruiden zijn erg lekker om onder de puree te mengen:
peterselie, bieslook, dille,…Serveer de puree met een stukje vlees, een zacht gekookt eitje of geroosterde groenten uit de oven.
Geroosterde bieten met verse doperwten/kapucijners
Gebruik je de doperwten/kapucijners in je pakket voor de klassieke ‘erwtjes en peekes’ dan nemen we je dat zeker niet kwalijk. Wil je eens iets anders doen met verse doperwten, dan kan je aan de slag met dit recept. Of vervang de verse doperwten in dit recept door gekookte linzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schil de bieten en snijd ze in blokjes of partjes van 2 tot 3 cm.
Pel 4 kleinere (verse) uien en snijd ze in even grote partjes.
Verdeel de ui en de bieten in een ovenschaal, besprenkel met 3-4 eetlepels olijfolie en kruid met peper, zout en eventueel wat karwij-, venkel- of komijnzaad.
Meng alles goed onder elkaar en plaats 50 tot 60 minuten in de oven.Dop ondertussen de erwten en kook ze in een 5-tal minuten gaar. Giet ze af en zet ze aan de kant.
Rooster wat fijngehakte noten kort in een pan op het vuur.
Maak nadien de dressing in een grote mengschaal. Klop hiervoor een theelepel mosterd, 3 eetlepels wijn- of balsamicoazijn, een theelepel honing en 3 eetlepels olijfolie goed door elkaar.
Kruid af met peper en zout.Als de bieten uit de oven komen, laat je ze 10 minuten afkoelen en meng je ze met de dressing, de geroosterde noten en de gekookte erwten. Werk af met wat fijngesneden verse kruiden.
Serveer als lichte lunch met wat mesclun-sla, met geroosterde patatjes als maaltijd of als bijgerechtje.